reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Chili dobre na nadciśnienie
(2010-08-06)Ostre papryczki chili mogą obniżać nam ciśnienie. Do tego, trochę zaskakującego wniosku, doszli chińscy badacze. Odpowiedzialny jest jeden ze składników tego warzywa.
Dzięki temu, że jeden ze składników chili obniża ciśnienie krwi, dieta, w której stosujemy duże ilości tej przyprawy może być istotnym elementem walki z nadciśnieniem.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chongqing , którzy przeprowadzili szereg badań na genetycznie predysponowanych do nadciśnienia szczurach.
Szczury przez 7 miesięcy karmione były karmą z dodatkiem kapsaicyny, składnika odpowiadającego za ostrość papryczki chili. Już wcześniej związek ten uważano za pomocny w zwalczaniu otyłości (pobudza on metabolizm tłuszczów).
Już po 4 miesiącach tej diety zaczęło się obniżać ciśnienie skurczowe u szczurów. Na zakończenie badań zaś osiągnęło wyraźnie niższy poziom. Badania dowiodły również korzystnego wpływu kapsaicyny na ciśnienie krwi, który możliwy jest dzięki pośrednictwu receptora waniloidowego, obecnego w komórkach wyściełających naczynia krwionośne.
Według prowadzącego badania Zhiming Zhu, dieta zawierająca duże ilości kapsaicyny może być dobrym sposobem profilaktyki nadciśnienia, szczególnie wśród osób obciążonych jego genetycznym ryzykiem. Słowem: masz problemy z nadciśnieniem, jedz pikantne potrawy.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, medycyna, nauka, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!