reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Miód - zdrowe i słodkie co nieco

(2011-01-26)

miódMiód znany jest od wieków, o czym świadczą zapiski sprzed tysięcy lat. Już starożytne ludy doceniały go i chętnie wykorzystywały w celach spożywczych, leczniczych czy pielęgnacyjnych. Miód, który wciąż nadawał się do jedzenia znajdywano nawet w grobowcach faraonów.

Miód jest produktem w pełni naturalnym, ma słodki smak i wiele kalorii. Produkują go owady (głównie pszczoły) w procesie przetwarzania nektaru kwiatowego. Aby wyprodukować 1kg. tego przysmaku, jedna pszczoła musi przysiąść na roślinie około 4 milionów razy. I stąd pewnie przysłowie Pracowity jak pszczoła.

Jak już wyżej pisaliśmy, miód można wykorzystać  różnych celach. Najczęściej używamy go w kuchni. Można zastąpić nim cukier i dodać go do herbaty, mleka czy lemoniady. Na bazie miodu produkuje się również alkohole: nalewki, likiery czy miód pitny. Liczba przepisów na ciasta, ciasteczka i inne desery z miodem jest bardzo długa. Oprócz słodkich wypieków, miód wykorzystuje się tez do przyrządzania mięs i sałatek.

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości miodu, miód wielokwiatowy stosuje się w kuracji alergii. Działa też bakteriobójczo, a aktywność antybiotyczna rośnie nawet 200 razy, kiedy zostanie rozcieńczony z wodą. Miód pomaga też wyleczyć choroby oczu, np. zapalenie spojówek czy jęczmienie, dodatkowo przyspiesza zabliźnianie oparzeń i gojenie ran, owrzodzeń czy ropni. Ma korzystny wpływ na układ krążenia i choroby układu moczowego (np. zapalenie pęcherza, nerek, kamica nerkowa) oraz wzmacnia układ nerwowy. W celu ukojenia nerwów, wyczerpania psychicznego i bezsenności podaje się duże dawki miodu. Poza wymienionymi, miód ma też zastosowanie w leczeniu chorób układu oddechowego i układu pokarmowego, jednak i na tym nie kończą się jego dobroczynne właściwości.

Miód ma też zastosowanie w pielęgnacji ciała. Wywiera on korzystny wpływ na skórę (nawilża ją) i na włosy (odżywia je). Może zostać wykorzystany jako składnik maseczek, odżywek, balsamów, kompresów, płynów czy środków do demakijażu.

Zalety miodu zostały opisane tu bardzo ogólnie, o niektórych wręcz tylko wspomnieliśmy. Wystarczyło to chyba, by udowodnić, że miód, chociaż słodki i pyszny, może być też bardzo skutecznym lekarstwem na wiele schorzeń.

 

Gdzie się udać po najlepszy miód?

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Miód - zdrowe i słodkie co nieco

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!