reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Poznajemy witaminy: witamina B7
(2010-09-06)Witamina B7, czyli biotyna, należy do witamin z grupy B. to związek chemiczny zawierający siarkę, występujący w organizmach roślin i zwierząt.
Biotyna jest złożonym kwasem organicznym, który jest syntetyzowany przez bakterie jelitowe. Wraz z innymi witaminami z grupy B bierze udział w przemianie materii. Odgrywa też ważną rolę w przemianie glukozy, współdziałając z hormonem trzustki – insuliną. Stabilizuje też poziom glukozy we krwi. Dlatego tez jest bardzo istotna dla chorych na cukrzycę.
Witamina B7 wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dobre samopoczucie, prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Uczestniczy też w procesie tworzenia hemoglobiny i łagodzi niedobory cynku i witaminy B5.
Skutki niedoboru witaminy B7:
Niedobór tej witaminy nie występuje często, zdarza się jednak w przypadku pacjentów szpitali karmionych sztucznie albo stosujących długotrwałą kurację sulfonamidami lub antybiotykami, hamującymi wzrost bakterii, które produkują w organizmie tę witaminę. Awitaminoza objawiać może się m.in.: wypadaniem włosów, wysypką i innymi problemami skórnymi, apatią, wzmożoną sennością, nadwrażliwością czuciową, brakiem apetytu, zapaleniem spojówek czy powiększeniem wątroby.
Skutki nadmiaru witaminy B7:
Nie stwierdzono dotychczas, aby witamina ta była toksyczna dla ludzi. Jej przedawkowanie może jednak wiązać się z bólami brzucha, nudnościami, czasami biegunką.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę B7?
Występuje powszechnie w żywności, jednak w małych ilościach. Najwięcej zawierają: wątróbka, mąka sojowa, żółtko jaj, orzechy włoskie i ziemne, sardynki, migdały, grzyby. Znajdziemy ja również w owocach (bananach, arbuzach, melonach, winogronach, grejpfrutach, brzoskwiniach), w warzywach (m.in. kalafior, pomidor,cebula, marchew, groch, szpinak) oraz w mleku.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, leki, witaminy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
RE: Poznajemy witaminy: witamina B7 / autor: A.S.
2010-09-06 | 13:18:13
O niedługo orzechy włoskie się zaczną. Kiedyś mi kradli z działki ale odkąd założyłem drut kolczasty już nie przelezą. Więcej |