reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: Sałatka z marynowanej ośmiornicy

(2010-07-12)

Jeśli sympatia do najlepiej typującego zwierzaka Mundialu - ośmiornicy Paula, nie jest w stanie zniechęcić Was do owoców morza, mamy dla Was propozycję sałatki w sam raz na lato.

 

Składniki:

 

  • jedna duża łyżka kaparów

  • około pół kilograma gotowanych, schłodzonych ośmiornic

  • jedna, cienko pokrojona czerwona cebula

  • ½ kubka posiekanego selera

  • 2 łyżki posiekanych oliwek

  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • półtora łyżki stołowej octu winnego

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • odrobina posiekanych liści pietruszki

  • jeden pęczek, umytej i wysuszonej rukoli

 

Przygotowanie:

 

Pokroić ośmiornice na kawałki o grubości 2 cm i włożyć je do salaterki. Dodać cebulę, seler, kapary, oliwę i wymieszać;

Połączyć oliwę, ocet i pieprz. Stworzoną miksturą polać zawartość miski i delikatnie przemieszać. Marynować w temperaturze pokojowej przez godzinę;

Przed podaniem posypać pietruszką. Podawać na talerzu wyłożonych rukolą.

 

 

 

 

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: Sałatka z marynowanej ośmiornicy

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!