reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepis: ciasto kalafiorowe

(2010-10-04)

Lubicie kalafior, ale znudziły się wam już zupy, sałatki i kalafior w bułce? Z tego pysznego warzywa można przygotować dużo więcej i to nie tylko gotując. Wytrawne ciasto z kalafiora możemy podać jako lekką kolację.

 

Przepis: ciasto kalafioroweSkładniki:

  •  1 średni kalafior (ok.700g);
  • 1 duża czerwona cebula;
  • Oliwa z oliwek (około 100g);
  • 10 średnich jaj;
  • 180g mąki;
  •  2 i ½ łyżki proszku do pieczenia;
  •  ½ łyżki kurkumy;
  •  ½ łyżki dobrze posiekanego rozmarynu;
  • 20g posiekanej bazylii;
  • 220g tartego parmezanu lub innego dojrzałego sera;
  • Sól i pieprz;
  • roztopione masło;
  • 2 łyżki stołowe ziaren sezamu.

 

Przygotowanie:

 

Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Kalafior podziel na mniejsze fragmenty i  umieść w garnku dodając łyżeczkę soli. Wlej wodę i duś przez 15 minut aż warzywo stanie się wystarczająco miękkie. Odcedź i zostaw w cedzaku na kilka minut, tak by całkowicie pozbyć się wody.

 

Kiedy kalafior się gotuje, przygotuj ciasto. Jedną cebulę (niecałą) pokrój w półcentymetrowe krążki i odłóż na bok (krążki te umieścimy później na górze ciasta). Resztę cebuli posiekaj.

 

Rozgrzej oliwę na patelni i na małym ogniu podsmaż posiekaną cebulę z rozmarynem (około 8 minut). Następnie odstaw patelnię z palnika do ostygnięcia, dodaj jajka oraz bazylię i wszystko ubij.

 

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kurkumę do dużej misy, dodaj parmezan, 1 i ½ łyżki soli i dużo pieprzu. Dodaj mieszankę, którą wcześniej przygotowaliśmy z jajek i wszystko wymieszaj tak, by uniknąć grudek. Wrzuć teraz kalafior i delikatnie mieszaj.

 

Do pieczenia przygotuj okrągłą formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, brzegi posmaruj roztopionym masłem a dno posyp ziarnami sezamu. Następnie potrząśnij formą tak, by ziarna przylepiły się również do boków. Teraz możesz już wlać do formy przygotowane ciasto. Na wierzchu połóż cebulowe krążki.


Ciasto piecz na środku piekarnika przez 45 minut aż nabierze złotobrązowej barwy. Podajemy na ciepło, w temperaturze pokojowej.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia, ogród, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepis: ciasto kalafiorowe

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!