reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Przepisy: tarta pomidorowa
(2010-08-16)Sezon pomidorowy rozkręca się na dobre. Dziś proponujemy wykorzystanie pomidorów do przygotowania pysznej tarty, czyli pomysł na wytrawne ciasto.
Składniki:
-
cztery łyżki stołowe oliwy z oliwek;
-
trzy duże, czerwone cebule, pokrojone w plasterki;
-
jedna łyżka cukru;
-
liście tymianku;
-
dwa, drobno posiekane ząbki czosnku;
Ciasto:
-
25 g cukru;
-
100 ml wody;
-
1,5 łyżki octu winnego;
-
25 g masła;
-
750 g dojrzałych na słońcu pomidorów;
-
400 g ciasta francuskiego
-
drobno starty ser kozi lub parmezan do dekoracji.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania cebuli. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę oliwek i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je z odrobiną soli na średnim ogniu aż zmiękną i nabiorą lekko ciemnego koloru. Aby lepiej się skarmelizowały, możemy dodać do nich trochę cukru.
Następnie dodajemy tymianek i czosnek i gotujemy przez kolejne pięć minut, po czym odstawiamy patelnię na bok.
Następnym krokiem będzie przygotowanie ciasta. Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy trochę cukru i stawiamy ja na średnim ogniu. Pozwólmy by cukier rozpuścił się bez mieszania, ale uważnie obserwujmy proces karmelizacji. Kiedy karmel jest gotowy, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy octu i masła. Delikatnie mieszamy aż wszystko połączy się w klarowną całość.
Połówki pomidorów układamy na całej powierzchni podstawy okrągłej formy do pieczenia i przyprawiamy. Nakładamy na nie wcześniej przygotowaną cebulę.
Ciasto francuskie (gotowe możemy kupić w sklepie) rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, po czym wycinamy okrąg około 1,5 cm większy od podstawy naszej formy do pieczenia. Schładzamy je w lodowce przez około 15 minut, wyjmujemy i nakładamy je na cebule, zawijając po bokach. Teraz możemy przygotowana tartę włożyć do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 200 ° C. W trakcie pieczenia ciasto urośnie, wtedy otwórzmy piekarnik i i lekko przyciśnijmy je drewnianą łyżką. Kiedy minie pół godziny, wyjmujemy tartę z piekarnika i zostawiamy na około cztery minuty. Następnie możemy odwrócić ja na drugą stronę i przełożyć na duży talerz. Gotowe ciasto możemy posypać serem i polać odrobiną oliwy z oliwek. Podajemy je na gorąco, ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
RE: Przepisy: tarta pomidorowa / autor: A.S.
2010-08-16 | 12:54:45
Uwielbiam pomidory, ale co roku jak nie robactwo czy inna zaraza zeżarło to mi kradli. W tym roku znajomy mi poradził żebym użył nawozu ze sfermentowanej pokrzywy. Pomidory dojrzewają pieknie, rośliny nie chorują, a i żaden złodzej nie ruszy bo chociaż same owoce nie śmerdzą to dookoła fetor niesamowity. Jedyny minus, że mi się ludzie z sąsiednich działek przestali kłaniać. Cóż cel wymaga poswięceń... Więcej |