reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Kulinaria

Przepisy: tarta pomidorowa

(2010-08-16)

Sezon pomidorowy rozkręca się na dobre. Dziś proponujemy wykorzystanie pomidorów do przygotowania pysznej tarty, czyli pomysł na wytrawne ciasto.

 

 

Przepisy: tarta pomidorowaSkładniki:

 

  • cztery łyżki stołowe oliwy z oliwek;

  • trzy duże, czerwone cebule, pokrojone w plasterki;

  • jedna łyżka cukru;

  • liście tymianku;

  • dwa, drobno posiekane ząbki czosnku;

 

Ciasto:

 

  • 25 g cukru;

  • 100 ml wody;

  • 1,5 łyżki octu winnego;

  • 25 g masła;

  • 750 g dojrzałych na słońcu pomidorów;

  • 400 g ciasta francuskiego

  • drobno starty ser kozi lub parmezan do dekoracji.

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od przygotowania cebuli. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę oliwek i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je z odrobiną soli na średnim ogniu aż zmiękną i nabiorą lekko ciemnego koloru. Aby lepiej się skarmelizowały, możemy dodać do nich trochę cukru.

Następnie dodajemy tymianek i czosnek i gotujemy przez kolejne pięć minut, po czym odstawiamy patelnię na bok.

 

Następnym krokiem będzie przygotowanie ciasta. Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy trochę cukru i stawiamy ja na średnim ogniu. Pozwólmy by cukier rozpuścił się bez mieszania, ale uważnie obserwujmy proces karmelizacji. Kiedy karmel jest gotowy, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy octu i masła. Delikatnie mieszamy aż wszystko połączy się w klarowną całość.

 

Połówki pomidorów układamy na całej powierzchni podstawy okrągłej formy do pieczenia i przyprawiamy. Nakładamy na nie wcześniej przygotowaną cebulę.

 

Ciasto francuskie (gotowe możemy kupić w sklepie) rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, po czym wycinamy okrąg około 1,5 cm większy od podstawy naszej formy do pieczenia. Schładzamy je w lodowce przez około 15 minut, wyjmujemy i nakładamy je na cebule, zawijając po bokach. Teraz możemy przygotowana tartę włożyć do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 200 ° C. W trakcie pieczenia ciasto urośnie, wtedy otwórzmy piekarnik i i lekko przyciśnijmy je drewnianą łyżką. Kiedy minie pół godziny, wyjmujemy tartę z piekarnika i zostawiamy na około cztery minuty. Następnie możemy odwrócić ja na drugą stronę i przełożyć na duży talerz. Gotowe ciasto możemy posypać serem i polać odrobiną oliwy z oliwek. Podajemy je na gorąco, ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Przepisy kulinarne, kuchnia

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Przepisy: tarta pomidorowa
2010-08-16 | 12:54:45

Uwielbiam pomidory, ale co roku jak nie robactwo czy inna zaraza zeżarło to mi kradli. W tym roku znajomy mi poradził żebym użył  nawozu ze sfermentowanej pokrzywy. Pomidory dojrzewają pieknie, rośliny nie chorują, a i żaden złodzej nie ruszy bo chociaż same owoce nie śmerdzą to dookoła fetor niesamowity. Jedyny minus, że mi się ludzie z sąsiednich działek przestali kłaniać. Cóż cel wymaga poswięceń... Więcej